Så här återställer du din iPhone, startar om den

Postat av iPhone Case Sverige

Efter många år med iPhone har vi upptäckt otaliga tips och tricks för att få ut det mesta av den, men det är alltid bra att få en repetition för några viktiga grunder. Något alla iPhone-användare behöver veta är hur man återställer telefonen. Stegen brukade vara exakt samma på alla enheter, men saker och ting har förändrats lite med lanseringen av nyare modeller de senaste åren.

Om du uppgraderat från en äldre iPhone-modell till en av de senaste iPhone 13-modellerna men aldrig har behövt återställa den, kan du vara osäker på hur du ska börja processen.

Vi förklarar hur du återställer din iPhone, när du bör starta om den och hur du tvingar en omstart när din telefon inte svarar. Vi beskriver också skillnaderna mellan en omstart, en mjuk återställning och en fabriksåterställning.

Skillnaden mellan en mjuk återställning, en forcerad omstart och en fabriksåterställning
Om du startar om din iPhone med mjukvarualternativet - en mjuk återställning - kommer du inte att förlora någon data. Detsamma gäller en tvångsomstart, vilket låter dig använda hårdvaruknapparna för att starta om din iPhone när pekskärmen inte svarar eller dina appar börjar agera konstigt. En fabriksåterställning är en helt annan best. Den återställer din iPhone till sitt ursprungliga tillstånd när den först kom ut ur kartongen: Den raderar allt innehåll, inställningar och personlig information från enheten.

Vi rekommenderar att du endast återställer din iPhone till fabriksinställningar som en sista utväg om du har problem som du inte kan lösa, men den bör också användas när du säljer eller handlar med din iPhone, ger den till en vän eller om telefonen har tappats bort eller blivit stulen. Det är inte nödvändigtvis permanent, eftersom du kan använda en säkerhetskopia för att återställa alla telefonens data och inställningar. Om du behöver utföra en fabriksåterställning, läs vår guide om hur du fabriksåterställer en iPhone, som också innehåller en uppdelning av återställningsalternativen som finns i Inställningar > Allmänt > Återställ.

Hur du mjukåterställer din iPhone
Det enklaste sättet att mjukåterställa din iPhone är genom att stänga av den. Den här metoden kallas ofta en "mjuk återställning" eftersom du, till skillnad från en fabriksåterställning, inte kommer att förlora någon data, och den kommer inte att radera något från din telefon. Överväg en mjuk återställning när din telefon går långsamt, om en app inte startar eller fungerar som den ska, eller om du har ett mindre problem men din iPhone fortfarande är lyhörd. Apple ändrade hur man utför en mjuk återställning på iPhones i X-, 11-, 12- och 13-serien, där en mjuk återställning kräver att du håller ned två knappar. Allt du gör här är att stänga av din telefon.

Steg 1: Tryck och håll ned Sleep/Wake-knappen och den nedre lolume-knappen. På iPhone X och senare modeller hittar du sömn-/väckningsknappen på telefonens högra sida.

Steg 2: Vila fingret på skjutreglaget för att stänga av Slide som visas och svep sedan åt höger.

Steg 3: När det inte finns något på skärmen och den blir svart, tryck och håll ned Sleep/Wake-knappen igen tills Apple-logotypen visas för att slå på den igen.

Om du använder en iPhone SE eller en iPhone 8 eller tidigare, kan du stänga av din iPhone helt enkelt genom att hålla ned Sleep/Wake-knappen tills skjutreglaget visas.

Alternativt, förutsatt att du har iOS 11 eller senare installerat, kan du gå till Inställningar > Allmänt och scrolla till botten, där du hittar knappen Stäng av. När du trycker på Stäng av kommer du att se skjutreglaget Skjut för att stänga av. Du kan sedan gå vidare till steg 2 ovan.

Så här tvingar du omstart av din iPhone
Ett annat sätt att återställa din iPhone är att göra vad Apple officiellt kallar en "tvingad omstart". Återigen kommer ingen viktig data att gå förlorad. En forcerad omstart rekommenderas när din iPhone inte svarar helt. Till exempel blir din iPhone-skärm svart (trots att den är påslagen), skärmen fryser eller din iPhone stöter på ett problem under uppstart. Det exakta sättet att utföra en forcerad omstart beror på vilken iPhone-modell du äger.

Tvinga omstart för iPhone 8, iPhone X, iPhone 11, iPhone SE (andra generationen och senare), iPhone 12 och iPhone 13
Steg 1: Tryck och släpp snabbt volym upp-knappen.

Steg 2: Tryck och släpp snabbt volym ned-knappen.

Steg 3: Tryck och håll ned Sleep/Wake-knappen tills du ser Apple-logotypen.

Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →