Hur iPhone fungerar

Postat av iPhone Case Sverige

I januari 2007 presenterade Steve Jobs Apple iPhone under sitt huvudtal vid Macworld Conference and Expo. I sitt första framträdande på skärmen och i Jobs hand såg telefonen ut som en elegant men livlös svart rektangel.

Sedan rörde Jobs skärmen. Plötsligt blev den karaktärslösa rektangeln en interaktiv yta. Jobs placerade en fingertopp på en pil på skärmen och förde den från vänster till höger. När hans finger rörde sig, flyttade pilen med det och låste upp telefonen. För vissa människor var denna interaktion mellan ett mänskligt finger och en bild på skärmen - och dess effekt på iPhones beteende - mer fantastisk än alla dess andra funktioner tillsammans.

Och de funktionerna är rikliga. På vissa sätt är iPhone mer som en handdator än en mobiltelefon. Som med många smartphones kan du använda den för att ringa och ta emot samtal, titta på film, lyssna på musik, surfa på webben och skicka och ta emot e-post och textmeddelanden. Du kan också ta bilder och video (med en iPhone 3GS eller senare modell) med en inbyggd kamera, importera bilder från din dator och organisera dem alla med hjälp av iPhones programvara.

2008 introducerade Apple den andra generationens iPhone. Denna iPhone fungerar på tredje generationens (3G) mobilnät och har en GPS-mottagare. Det låter dig också visa kart- och satellitdata från Google Maps, inklusive överlagringar av närliggande företag. Ägare av den ursprungliga iPhonen fick möjligheten att uppgradera mjukvaran på sina telefoner. 2.0-mjukvaran gav de gamla telefonerna nya funktioner, men utan GPS-mottagare eller 3G-nätverkskapacitet.

2009 var året då Apple lanserade iPhone 3GS. 3GS iPhone-modellerna har mer lagringskapacitet än tidigare iPhones. De har också en bättre kamera som kan ta stillbilder och video med 30 bilder per sekund. En annan extra funktion är en kompass, som är praktisk när du behöver hitta vägen genom okänt territorium. Även 2009 kom iPhone OS 3.0, som erbjöd många förbättringar, som möjligheten att klippa och klistra.

2010 intog Steve Jobs scenen för att tillkännage en ny generation av Apples skenande framgångar: iPhone 4. iPhone 4 har två kameror - en på framsidan och en på baksidan. iPhone 4 har en retina-skärm med bättre upplösning än tidigare telefoner. Det markerade också ett avsteg från den grundläggande iPhone-designen - telefonen har inte en lätt böjd baksida så den ligger plant på ytor. Jobs tillkännagav också ett nytt namn för iPhone-operativsystemet: iOS, en modifierad version av Macintosh OS X-operativsystemet som används på Apples stationära och bärbara datorer.

I juni 2011 tillkännagav Apple iOS 5 för iPhone 3GS och senare, som inkluderar datasynkronisering till iCloud-tjänsten, såväl som iMessage, Twitter-integration och en bekväm ny skjutbar meddelandeskärm. I oktober 2011 presenterade Apple iPhone 4S, med den snabbare A5-processorn och en mycket förbättrad kamera som tar 8 megapixelbilder och 1080p högupplöst video. 4S var också den första telefonen som kunde dra nytta av ett stort tillägg till Apples iOS, som debuterade med iOS 5: Siri röstaktiverade personliga assistent.

iPhone 5 gjorde sin debut under tredje kvartalet 2013 och erbjöd konsumenterna två produktlinjer att välja mellan. IPhone 5s inkluderar ett A7 64-bitars chip, och lagt till en säkerhetsförbättring i form av en fingeravtrycksidentitetssensor (även om hur säker den här funktionen är har diskuterats hett). iPhone 5c erbjuder ett lägre prisalternativ och kommer i plasthöljen med en mängd olika färgalternativ.

Apples iOS låter dig interagera med alla applikationer på din iPhone. Den visar ikoner för varje applikation på iPhone-skärmen. Den hanterar också batterikraft och systemsäkerhet. Operativsystemet synkroniserar telefonen med din dator på äldre iPhones och iOS-versioner, en process som kräver en kontakt ungefär som den som används för att synkronisera en iPod, men sedan iOS 5 kan den mesta synkroniseringen av data mellan Apple-enheter ske via den nya iCloud-tjänst. Operativsystemet låter dig också göra flera saker och gå igenom flera öppna applikationer, precis som du kan på en bärbar eller stationär dator.

Men istället för att använda en mus eller ett fysiskt tangentbord använder iPhone virtuella knappar och kontroller som visas på skärmen. Det här är egentligen inget nytt fenomen - pekskärmar har varit en del av allt från självutcheckningskiosker till smartphones i flera år. Men iPhones pekskärm skiljer sig lite från många av de andra som finns på marknaden just nu. När du trycker på skärmen på en handdator eller en Nintendo DS använder du vanligtvis en smal, spetsig penna. Iphone å andra sidan kräver att du använder fingrarna eller en ledande penna. Den kan också upptäcka flera beröringspunkter samtidigt.

Den här artikeln kommer att utforska exakt hur iPhones pekskärm bär instruktioner från dina fingertoppar till telefonens interna kretsar. Vi kommer också att titta på funktionerna i Apples senaste och bästa, iPhone 5c och 5s, och 2013 års uppdatering av dess operativsystem:

Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →