Vad är en iPhone?

Postat av iPhone Case Sverige

Vad är en iPhone?

iPhone är en smartphone tillverkad av Apple som kombinerar en dator, iPod, digitalkamera och mobiltelefon till en enhet med ett pekskärmsgränssnitt. iPhone kör operativsystemet iOS, och 2021 när iPhone 13 introducerades erbjöd den upp till 1 TB lagringsutrymme och en 12-megapixelkamera.

Den ursprungliga iPhone tillkännagavs den 9 januari 2007 vid Macworld-kongressen av Apples medgrundare Steve Jobs. Även om den inte ansågs vara den första smartphonen, har iPhone hjälpt till att driva den globala övergången till mobil datoranvändning bland både konsumenter och företag. Dess primära rival har varit Google Android-baserade enheter från företag som Samsung, som också introducerades 2007.

Den första generationens iPhone kom förladdad med en svit av Apple-programvara, inklusive iTunes, webbläsaren Safari och iPhoto. E-posttjänsterna Internet Message Access Protocol och Post Office Protocol 3 integrerades med enheten.

Apple släppte iPhone under ett exklusivt tvåårigt partnerskap med AT&T Wireless, men det tog mindre än tre månader för hackare att låsa upp enheten för användning på alla Global System for Mobile-kommunikationsnätverk.

IPhone-modeller
IPhone 3G, 3GS. Apple släppte andra generationens iPhone- och iPhone-operativsystem (OS) 2.0 den 9 juni 2008. Den nya enheten kallades iPhone 3G, en nick till dess nya förmåga att ansluta till tredje generationens (3G) cellulära nätverk som drivs av teknologier såsom Universal Mobile Telecommunications System och höghastighetsnedlänkspaketaccess (HSDPA). iPhone 3G var tillgänglig i modellerna 8 GB och 16 GB.

Uppdateringen av iPhone OS 2.0 innehöll flera funktioner utformade för företag, inklusive stöd för Microsoft Exchange-e-post. Förbättrade mobila säkerhetsfunktioner inkluderade säker åtkomst till företagsnätverk över Ciscos virtuella privata IPSec-nätverk, plus fjärrrensning och andra hanteringsmöjligheter.

Apple släppte också 2008 ett mjukvaruutvecklingskit (SDK) för anpassade applikationer, ett konfigurationsverktyg för centraliserad hantering och, viktigast av allt, dess App Store – en portal genom vilken iPhone-användare kunde köpa och ladda ner ytterligare applikationer för att köra på sina enheter.

iPhone 3G bytte ut det platta aluminiumhöljet på första generationens iPhone mot ett elegant, konvext svart eller vitt plastfodral. Bytet till plast möjliggjorde bättre överföring för de många radiomottagarna inuti enheten.

IPhone 3G hade också assisterad GPS, som kombinerade triangulering med mobiltorn med en GPS-mottagare. Det stödde inte Flash, Java eller Multimedia Messaging Service (MMS). Dess inbyggda Bluetooth-stödda trådlösa hörlurar men inte stereoljud, internetdelning för bärbar dator eller filöverföringsprotokoll.

Mindre än ett år efter debuten av iPhone 3G, den 8 juni 2009, släppte Apple iPhone 3GS och iPhone OS 3.0. Tillgänglig i 16 GB och 32 GB modeller, iPhone 3GS innehöll flera hårdvaruförbättringar, inklusive en videokamera, inbyggd kompass och snabbare nedladdningshastigheter genom 7,2 megabit per sekund (Mbps) HSDPA-stöd.

Den nya versionen av operativsystemet gav stöd för MMS, kopiera-och-klistra-funktionalitet och Find My iPhone-appen. Dessutom erbjöd den en utökad SDK som gjorde det möjligt för utvecklare att bygga in-app-köpfunktioner, push-meddelanden och navigeringsmöjligheter i sina tredjepartsappar.

iPhone-historik i ett ögonkast.
Den här tidslinjen visar de 29 iPhones som Apple har släppt sedan 2007.
IPhone 4 och 4S. Apple släppte iPhone 4 den 7 juni 2010. Med denna modell ändrade Apple även namnet på sitt operativsystem från iPhone OS till iOS. Namnbytet gjordes i efterdyningarna av släppet av iPad den 3 april 2010, som körde samma OS.

Hårdvaruinnovationer i iPhone 4 inkluderade Apples Retina Display, som stoltserade med en högre pixeltäthet än tidigare iPhone-skärmar och en framåtvänd kamera. För första gången producerade Apple också versioner med koddelningsmultiple access-anslutning, vilket gjorde det möjligt för enheten att ansluta till ett bredare utbud av mobiloperatörers nätverk.

IOS 4 introducerade FaceTime, en app som möjliggjorde videosamtal mellan Apple-enheter via Wi-Fi. Det förde också begränsade multitasking-möjligheter till iPhone, så att användare kunde ringa telefonsamtal eller lyssna på musik i en app, samtidigt som en annan app var öppen på skärmen.

Den 4 oktober 2011 släppte Apple iPhone 4S, som innehöll debuten av Siri, en röststyrd digital assistent-app. Enheten körde på Apples nya A5-processorer och levererades med iOS 5, som innehöll debuten av Apples molntjänst, iCloud, och dess egenutvecklade text- och multimediameddelandeteknik, iMessage.

IPhone 5, 5c och 5s. iPhone 5, som släpptes den 12 september 2012, hade en högre skärm än sina föregångare, som mätte 4 tum diagonalt med ett 16:9 widescreen-bildförhållande och 1136 x 640 pixlars upplösning. Den körde på Apples A6-processor och inkluderade ett specialdesignat nano-SIM-kort, plus en ny kontakt som inte var kompatibel med pluggar och tillbehör för iPad, iPod eller p

Dela det här inlägget← Äldre inlägg Nyare inlägg →